YAPI PERFORMANSININ
BELİRLENMESİ

Yapı Performansının Belirlenmesi

Bina performansı, sadece enerji verimliliğiyle sınırlı kalmayan, yapıların dış etkenlere karşı direncini ve dayanıklılığını ölçen bir analizdir. Bu analiz, hizmet verimliliği, bakım ve onarımlar, personel yönetimi ve satın alma kararları gibi faktörleri içerir.

Bu tür bir analiz, zaman alıcı ve genellikle manuel olarak yapılır, ancak her yapı için son derece önemlidir. Türkiye’de, deprem yönetmeliğinde ilk kez 2007’de kullanılan performans kavramı, şimdi mevcut tüm yapılar için kritik bir tanım haline gelmiştir.

Yapı performansı, deprem veya aşırı yükleme gibi durumlar sonrasında beklenen hasarın ölçüsüdür. Bu analiz, önce yatay yüklerin neden olduğu hasarları inceleyerek başlar ve daha sonra taşıyıcı sistemin performansını değerlendirir.

Deprem performans analizi veya diğer adıyla yapı performans analizi adım adım ilerler:

Öncelikle, inceleme yapılan yapının imar arşivinden statik ve mimari projeleri elde edilir. Eğer bu projeler mevcut değilse, binanın statik analizi için gerekli bilgiler toplanmaya çalışılır.

Daha sonra, binanın eski mimari ve statik projeleri incelenir ve yapının beton dayanımını ölçmek için karot numuneleri alınır. Demirlerin tespiti içinse demir çapları, adetleri ve etriye aralıkları özel aletlerle ölçülür.

Sonrasında, uygun bir yerde muayene çukuru açılarak binanın temeli incelenir. Jeolojik zemin etüdü yapıldıktan sonra, performans analizi için gerekli olan veriler elde edilmiş olur.

Yapı performans analizi sonucunda, genellikle dört farklı sonuç elde edilir.

Bina Güçlendirme

Çelik Mantolama

Kat Karşılığı İnşaat

Konut İnşaatları

Taahhüt Projeleri

İşinizi nasıl kolaylaştırabileceğimiz hakkında konuşalım!

Bizimle İletişime Geçin

damla-dogalgaz@hotmail.com

DAMLA İNŞAAT HAKKINDA

30 yıllık tecrübemiz ile 20’ye yakın konut inşaatı ve 1000’den fazla binanın mekanik tesisat taahhüt işlerini anahtar teslim olarak tamamlamıştır.

Faaliyet Alanlarımız