DRENAJ SİSTEMLERİ

Drenaj Sistemleri Nedir ?

Drenaj, konutların temellerini yüzeysel ve yeraltı sularının oluşturabileceği zararlardan korumak için yapılan bir uygulamadır. Eğer konut temelleri su yalıtımı katmanı oluşturulmadan tamamlanmışsa, suya karşı koruma için perde duvarlarda yalıtım katmanı ve binayı çevreleyen drenaj hattı gereklidir. Drenaj hattının tıkanmaması, bu tür yalıtımlarda büyük önem taşır. Temel su yalıtımı için bitüm astar, polimer bitümlü membran veya su izolasyon malzemeleri kullanılırken, genellikle iki kat uygulama yapılması tercih edilir. Yalıtım kaçakları durumunda, drenaj suyunun zararı en aza indirmesi sağlanır. Ancak drenaj hiçbir zaman temel su yalıtımının yerini tutmaz; temel su yalıtımı uygulamalarında drenaj, su basıncını azaltma ve uzaklaştırma görevini üstlenir.

Dış Drenaj Sistemi

Yapıların etrafında, temel duvarından yaklaşık 50-100 cm dışarıda ve temel tabanından 30-50 cm derinlikte %5-10 eğimli bir kanal açılır. Kanal tabanına, Ø100-400 mm çaplarında HDPE hammaddesinden üretilen triplex perforeli drenaj boruları döşenir. Kanal, boru yüksekliğinin yarısına kadar iri taşlarla doldurulur ve daha sonra dolgu malzemesi ile tamamlanır. Drenaj kanalının köşe noktalarında, en az 50×50 cm boyutunda ve kanal tabanından 15-20 cm aşağıdan başlayıp, bahçe seviyesine kadar yükselen PWC, taş veya beton rögarlar yapılarak, pwc borular bu rögarlara bağlanır. En alçak seviyedeki boru; dere veya kanalizasyon gibi yerlere bağlanarak, suyun binadan uzaklaştırılması sağlanır. Drenaj uygulamalarında delikli veya oluklu plastik PVC borular kullanılır. Bu boruların çapları 80-400 cm arasında değişirken, boyları 700 m’ye kadar olabilir. Hafif ve kolay işlenebilir olmaları nedeniyle tercih edilirler.

Bina Güçlendirme

Çelik Mantolama

Kat Karşılığı İnşaat

Konut İnşaatları

Taahhüt Projeleri

Drenaj Sistemi Uygulama Aşamaları

Yapı çevresinde bulunan ve çalışmaları engelleyebilecek bitkiler öncelikle sökülerek uygun alanlara dikilir. Çalışma yapılacak bölgelerde, çevreye minimum zarar verecek şekilde çalışma alanları belirlenir ve gerekirse yapı malzemesiyle bir yol oluşturulur. Kazı işlemine kepçe veya el ile başlanır ve ana rögarın uzaklığı ve eğimi gözden geçirilir. Açılacak tranşenin ortalama derinliği 1-2 metre olup, genişliği serbest bırakılabilir. Kazı işlemi temelin alt seviyesine kadar devam eder. Bina duvarları temizlenip yıkanır ve kurumaya bırakılır. Temel ve duvarların kurumasıyla birlikte zeminde bitüm astarı, sıvı membran ve polimer bitümlü membran uygulaması yapılır. Duvar su izolasyonu membranın zarar görmesini engellemek için subasman kotu ile drenflex borusuna kadar drenaj levhası yerleştirilir. HDPE hammaddesinden üretilen triplex perforeli drenaj boruları döşenmeye başlanır ve üzeri iri taşlarla doldurulur. Drenflex borusu üzerine geotekstil keçe malzemesi serilerek tekrar mıcır dolgusu yapılır. Açılan tranşe doldurulur ve çevresindeki tretuvar betonu yapılır. Tretuvar betonunun üstüne estetik kaplama veya karo taşı döşenir. Drenflex ve çatı inişleri ile yağmur suyu bacası bağlantıları yapılır. Bu adımların tamamlanmasıyla drenaj uygulaması bitirilir.

İşinizi nasıl kolaylaştırabileceğimiz hakkında konuşalım!

Bizimle İletişime Geçin

damla-dogalgaz@hotmail.com

DAMLA İNŞAAT HAKKINDA

30 yıllık tecrübemiz ile 20’ye yakın konut inşaatı ve 1000’den fazla binanın mekanik tesisat taahhüt işlerini anahtar teslim olarak tamamlamıştır.

Faaliyet Alanlarımız