BİNA GÜÇLENDİRME

Bina Güçlendirme Yöntemleri Nedir?

Bina güçlendirme, çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir ve bu yöntemler, binanın türüne ve yapısına göre değişiklik gösterebilir. Güçlendirme çalışmalarına başlamadan önce, güçlendirilecek binanın analizi yapılmalı ve çeşitli incelemeler sonucunda en uygun yöntem belirlenmelidir. Bina güçlendirme yöntemleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Mevcut Yapı Elemanlarının Kapasitesinin artırılması (Mantolama)
  • Takviye Perdesi Eklenmesi
  • Radye Temel Eklenmesi
  • Çelik Takviye Elemanları Kullanımı
  • Korozyon Tamiri
  • Ankraj Çekme Testleri
  • Yığma Yapı Takviye
  • Karbon Fiber Uygulaması
  • Kupon Testi
  • Çekme Testi
  • Betonarme Eleman (Kolon, Perde, Kiriş, Çapraz, Diyafram vb.) veya bunlardan oluşan çerçeveler ekleme
  • Kolon Güçlendirme
  • Radye Temel Uygulaması

Neden Bina Güçlendirme Yapılmalıdır?

Binanın mevcut projesi ile rölevesi arasındaki farklar kontrol edilir ve taşıyıcı elemanlarında herhangi bir değişiklik olup olmadığı belirlenir. Zemin etüdü ve karot analizleri yapılır, ardından bina performans haritası çıkarılır. Bu veriler doğrultusunda genel bir rapor hazırlanarak güçlendirme analizi tamamlanır ve en uygun güçlendirme modeli ile yaklaşık maliyet belirlenir.

Mevcut yapıların çoğu günümüz şartlarına uygun olarak inşa edilmemiştir ve zamanla depremler gibi etkenler nedeniyle taşıma güçlerinde azalmalar oluşabilir. Güçlendirme, yapıya yeniden can vermek ve yapısal dayanıklılığı artırmak için gereklidir. Ancak, yapısal riskleri artırmamak için gerekli analizler yapılmadan ve malzeme özellikleri göz önünde bulundurulmadan güçlendirme yapılmamalıdır.

Bina Güçlendirme

Çelik Mantolama

Kat Karşılığı İnşaat

Konut İnşaatları

Taahhüt Projeleri

Bina Güçlendirme İşe Yarar Mı?

Bina sahiplerinin depreme karşı güvenli hale getirmek istedikleri yapılarında en önemli sorulardan biri, bina güçlendirme işleminin faydalı olup olmayacağıdır. Ancak, bu kararı vermeden önce yapılan doğru bir analiz hayati önem taşır.

Her yapının özellikleri, zemin özellikleri, yapım koşulları, yaş, malzeme kalitesi ve işçilik gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu nedenle, betonarme yapılar için tek bir evrensel çözüm bulunmamaktadır.

Bina güçlendirme işleminin uygun olup olmadığı, yapılan analizler sonucunda belirlenir. Mühendislik ekibi, yapının özelliklerini değerlendirerek güçlendirme işleminin doğru bir seçenek olup olmadığına karar verir. Eğer yapı, riskli olarak belirlenmişse ve istenen statik değerlere uygun değilse, güçlendirme uygulaması depreme karşı korunmak için güvenli bir çözüm olabilir. Bu uygulama genellikle binanın temelinden başlayarak taşıyıcı kolonları daha dayanıklı hale getirir.

Depremde, özellikle yapıların taşıyıcı elemanları zarar görür. Statik hesaplamalar kullanılarak yapıdaki zayıf noktalar belirlenebilir. Ayrıca, yapı analizi çalışmasının tecrübeli bir mühendislik ekibi tarafından yapılması da önemlidir. Yanlış uygulamalarla gerçekleştirilen güçlendirme işlemleri, binaya zarar verme potansiyeline sahiptir.

İşinizi nasıl kolaylaştırabileceğimiz hakkında konuşalım!

Bizimle İletişime Geçin

damla-dogalgaz@hotmail.com

DAMLA İNŞAAT HAKKINDA

30 yıllık tecrübemiz ile 20’ye yakın konut inşaatı ve 1000’den fazla binanın mekanik tesisat taahhüt işlerini anahtar teslim olarak tamamlamıştır.

Faaliyet Alanlarımız